God morgen.
Dette øllebrødet fant jeg oppskrift på i Danmark.
Og det er så godt at jeg nå har prøvd det uten øl og,
med maltekstrakt og surmelk.
Stadig like godt!
Litt av hemmeligheten er nok at deigen lages kald,
og står 12 timer i kjøleskap.
Det skaper god smak på brødet!
Her skal man egentlig bruke mørkt øl,
men denne kan erstattes med lyst øl og en ss maltekstrakt.
Har du ikke maltekstrakt kan du tilsette 1 ts sukkerkulør for farge.
Og har du ikke øl, kan du erstatte de 33 cl med vann, og gjerne erstatte den ene dl vann med surmelk.
Her brukte jeg og 1 ss maltekstrakt for å få den litt mørke gode smaken.
Denne kan jo og erstattes med mørk sirup.
Her finnes altså uendelige variasjoner,
grunnoppskriften får du her:
Øllebrød med speltmel.
33 cl mørkt øl
1 dl vann
25 g gjær
25 g mykt/smeltet smør
1 god ts havsalt
200 g sammalt speltmel
ca 400 g hvetemel
Bruk kaldt øl og vann.
Bland alt og la maskinen kna deigen sammen,
ca 8 minutter.
Dekk bakebollen med plast og et kjøkkenhåndkle,
sett i kjøleskap 12 timer.
Ta ut deigen, kna den litt, bruk event. mer mel.
Lag en bolle/kule ved å føre deigklumpen rundt og rundt mellom hendene dine, til den er høy og smal. (Den vil sige utover igjen)
Legg på bakepapir, dekk forsiktig til med lett plast og la heve 2 timer.
Sett ovnen på 225* med stekeplaten i.
Pensle brødet med vann (Ha gjerne en dråpe olivenolje i vannet)
og strø gjerne litt sammalt spelt på toppen.
Lag forsiktig noen gode snitt ved hjelp av en skarp kniv.
Jeg bruker en tapetkniv, som kun brukes til brød.
Dra brødet over på varm plate ved hjelp av bakepapiret, forsiktig.
Stek ca 25-30 minutter, dekk med bakepapir de siste 15 minuttene.
Avkjøles på rist.
Blir det liggende lenge dekk med kjøkkenhåndkle.
Nyt duft, fasong og smak!
#øllebrød
#oppskrift #godt #brød #hjemmelaget