Julestomp / Vørterboller

Da min mormor var liten var det å spise julestomp en av juletradisjonene.
Mormors far kjøpte julestomp når han var i byen siste gang før jul,
av og til ble de liggende noen dager, hvis det var lenge til jul,
men de var like god!

Denne tradisjonen har vi enda.
Noen dager før jul drar vi barna, (Mine brødre og jeg)
sammen med våre barn til Bestemor og bestefar, (våre forledre)
pynter juletreet deres og spiser julestomp.

Men i de siste årene har vi ofte fått problemer med å få tak i stompen,
samt  ikke vært helt fornøyd med smaken.
Derfor har jeg laget en oppskrift som vi ble enige om at,
etter et par prøverunder, fikk godkjent i smak.

Så fra i år av baker vi julestompen selv.
Den minner om vørterboller, derav overskriften.

Julestomp.
1 dl melk
1 dl vørterøl
25 g fersk gjær (1/2 pk)
1/2 dl sukker
1/2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1/2 ts stjerneanis
1 liten eggehvite (plommen brukes til pensling)
100 g siktet rugmel
ca 200 g hvetemel
40 g smør, mykt

Varm melken og ha i vørterøl til en lunken veske.
Legg i gjær, sukker, krydder og egg.
Ha i hvetemel og la deigen elte i kjøkkenmaskin ca 10 minutter.
Ha så i litt og litt mykt smør. Dekk til og hev 1/2-1 time.
Trill boller, litt store og ovale.
Etterhev ca 40 minutter. Trykk inn noen rosiner i midten av bollen og pensle med egg. (Eggeplommen utrørt i noen dråper vann) (Før var det en kjemperosin i midten, vet ikke om man får tak i det nå)

Stek på 200* 10 – 15 minutter. Avhengig fra ovn til ovn.
Avkjøl på rist.

Skal du følge vår tradisjon,
skal bollene deles og smøres med ekte smør, strøs med fint sukker
(la overflødig sukker som ikke henger fast drysse av)

Og så skal man, tradisjonen tro,  passe på hverandre og kjefte hvis noen glemmer å drysse sukker AV bollene.
Dette gjelder ofte eldre brødre, og sånne må man passe på 😀
Nå skjønner du nok hva jeg mener 🙂

#julestomp #vørterbolle #oppskrift #vørterøl #stjerneanis #bolle #jul #tradisjon

4 hendelser på “Julestomp / Vørterboller”

  1. Ser at Morten er glad i sukker, så han får vel litt kjeft. Kjekt med tradisjoner og disse bollene er nok veldig gode, men har de pynta treet i dag?
    Ønsker deg ei fin adventstid Kjersti

    1. Neida, bildet er fra noen år tilbake, vi skal pynte nå på søndag 🙂 Morten får kjeft ja, og Robert og 😉 Takk, og god adventstid til deg og Turid. 🙂

  2. dette hørtes ut som en hyggelig tradisjon,og stumpen hørtes deilig ut også,kan bli vel mye sukker ja om en ikke lar det overflødige få renne av hi hi ,kos dokke videre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.