Bergensk julevørterbrød.

Dette er en av mine «må ha» i førjulstiden.
Bergensk julevørterbrød.
God vørtersmak (selv om jeg ikke liker vørterøl…)
med masse rosiner i.

Jeg liker de best med brunost, eller med EKTE smør:0)

Noen skiver vørterbrød med brunost i sekken er ikke dumt på tur.
Og resten av vørterølet får plastkork på.
Disse plastkorkene har jeg faktisk etter min mormor,
de er skikkelig gamle, men gjør sin misjon enda!

 Bergensk julevørterbrød.
Oppskrift til 2 små brød,( jeg halverte og laget 1 brød.)

50 g gjær
3 dl melk
1,75 dl vørterøl
1 ts salt
65 g farin. (sukker ja)
125 g mørk sirup
35 g smør (smør ja)
375 g siktet rugmel
fh ts pepper (se bildet nedenfor)
1 ts nellik, malt
1 ts ingefær
2 store toppede ts stjerneanis
375 g hvetemel (jeg brukte litt mer)
125 g rosiner (økte mengden litt her og)

 
Varm opp smør, melk, sirup , sukker og vørterøl til sukkeret smelter.
 
Ha det i bakebollen og la det bli lunkent.
Så mye pepper brukte jeg til 1 brød, men vil tro det passer til dobbel oppskrift og.
 
Bland rugmelet med krydderene. Og ha det i den lunkne blandingen sammen med gjær,
og omtrent halvparten av hvetemelet.
 
La maskinene gå til du har en litt klisset med god deig.
Og la den heve under plast i 1 time.
 
Kjevle ut deigen og strø rosinene i for å få de mest mulig spredd.
Kna sammen til et brød.
 
Legg i smurt brødform, med litt bakepapir i bunnen.
La etterheve ca 40 minutter under plast og klede.
Sprut/pensle den så med vann.
 
Stekes på 200 * i 30-40 minutter. Når halve tiden er gått kan du legge på et bakepapir på,
for å unngå at brødet blir så sort på toppen.

Brødet kan være litt vanskelig å få utav,
om man ikke smører sidene på formen.
Jeg bruker også en liten bit bakepapir i bunnen av formen.

Avkjøl på rist med klede over, og nytes med smør eller brunost.
eller hva foretrekker du?

#julevørterbrød #bergensk #vørterbrød #vørterøl #oppskrift

4 hendelser på “Bergensk julevørterbrød.”

  1. Wenche Goss-Giil

    Oppskriften er litt vanskelig å forstå? Du sier at du har delt oppskriften i to og lager ett brød. Samtidig forstår jeg at dette er til to brød? Men du sier «kna sammen til et brød»? Deigen ble utrolig løs, måtte ha mye mer mel i! Selv da kan den ikke kjevler? Noe må jeg ha gjort galt? Men hva?

    1. Ja, oppskriften er til to brød , jeg halverte den og laget et brød. Derfor referanser til et brød. Hvetemelet må bare tilpasses, som du ser skrev også jeg at jeg måtte ha mer mel i. Dette er en gammel oppskrift, håper du får det til og at brødene blir gode. Jeg har brukt denne i mange år 😊

  2. Hilde Nilsen Sæthre

    Kjempegod! Tusen takk for at du delte oppskriften. En riktig god jul ønskes deg!
    Vennlig hilsen eksil-bergenser på Hadeland

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.