Notice: WP_Block_Type_Registry::register ble kalt feil. Navn på blokktyper må inneholde et navneromprefiks. Eksempel: min-utvidelse/min-egendefinerte-blokk-type Vennligst se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 5.0.0.) in /customers/1/a/3/minmatgaleverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5315 Julestomp/Vørterboller Tradisjon på årets julepynte-dag. | MinMatgaleVerden

Julestomp/Vørterboller Tradisjon på årets julepynte-dag.

I dag er dagen,
det er julepynte-dag hos min mor og far.

Alle vi barna, altså mine brødre og jeg, som er mest barn denne dagen,
og barnebarna, som oppfører seg litt mer voksent enn oss.

Og i dag skal det bakes julestomp! Og her får du historien og oppskriften:

Da min mormor var liten var det å spise julestomp en av juletradisjonene.
Mormors far kjøpte julestomp når han var i byen siste gang før jul,
av og til ble de liggende noen dager, hvis det var lenge til jul,
men de var like god!

Når vi var liten var vi alltid hos mormor,
pyntet treet og stuen hennes,
og så fikk vi julestomp og varm sjokolade.

Denne tradisjonen har vi enda.
Noen dager før jul drar vi barna, (Mine brødre og jeg)
sammen med våre barn til Bestemor og bestefar, (våre forledre)
pynter juletreet deres og spiser julestomp.

Men i de siste årene har vi ofte fått problemer med å få tak i stompen,
samt vi har ikke vært helt fornøyd med smaken.
Derfor har jeg laget en oppskrift som vi ble enige om at,
etter et par prøverunder, fikk godkjent i smak. (2016)

Så fra i år av baker vi julestompen selv.
Den minner om vørterboller, derav overskriften.

Julestomp.
1 dl melk
1 dl vørterøl
25 g fersk gjær (1/2 pk)
1/2 dl sukker
1/2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1/2 ts stjerneanis
1 liten eggehvite (plommen brukes til pensling)
100 g siktet rugmel
ca 200 g hvetemel
40 g smør, mykt

Varm melken og ha i vørterøl til en lunken veske.
Legg i gjær, sukker, krydder og egg.
Ha i hvetemel og la deigen elte i kjøkkenmaskin ca 10 minutter.
Ha så i litt og litt mykt smør. Dekk til og hev 1/2-1 time.
Trill boller, litt store og ovale.
Etterhev ca 40 minutter. Trykk inn noen rosiner i midten av bollen og pensle med egg. (Eggeplommen utrørt i noen dråper vann) (Før var det en kjemperosin i midten, vet ikke om man får tak i det nå)

Stek på 200* 10 – 15 minutter. Avhengig fra ovn til ovn.
Avkjøl på rist.

Skal du følge vår tradisjon,
skal bollene deles og smøres med ekte smør, strøs med fint sukker
(la overflødig sukker som ikke henger fast drysse av)

Og så skal man, tradisjonen tro,  passe på hverandre og kjefte hvis noen glemmer å drysse sukker AV bollene.
Dette gjelder ofte eldre brødre, og sånne må man passe på 😀
Nå skjønner du nok hva jeg mener 🙂

#julestomp #vørterbolle #oppskrift #vørterøl #stjerneanis #bolle #jul #tradisjon

6 hendelser på “Julestomp/Vørterboller Tradisjon på årets julepynte-dag.”

  1. Koselig å møtes og gjøre litt sammen i førjulstida høres det ut som :)) Ikke hørt om sånn «stomp» før..men sikkert godt om man gjør det på riktige måten..hehe… Så ut som han ved bordet var blid selv om det kanskje ble litt kjefting..<3 klem og fin kveld til deg <3

  2. Disse bollene husker jeg… med den store rosinen oppå. Vi hadde også sukker på disse, og på «surbrød». Husker ikke hvordan det var bare at det var et stort rundt brød som mine besteforeldre kjøpte. Og så kjøpte vi «løsebrød»- en slags rundstykke. Har du vært bort i det?

    1. Så gøy du husker dem. Løsebrød har jeg hørt om, er det vanlig rundstykke kanskje? Hm, må sjekke litt opp i dette 🙂 Gøy med gamle tradisjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.