Notice: WP_Block_Type_Registry::register ble kalt feil. Navn på blokktyper må inneholde et navneromprefiks. Eksempel: min-utvidelse/min-egendefinerte-blokk-type Vennligst se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 5.0.0.) in /customers/1/a/3/minmatgaleverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5315 Mormors Minner. Skuring med sand, og et bryllup! | MinMatgaleVerden

Mormors Minner. Skuring med sand, og et bryllup!

God morgen.

Mer av Mormors Minner:

På forsommeren når vi var ferdig med våronna og torven var tatt opp og satt til tørk, var det rundvask i hele huset.

Da var det lufting av alle sengeklær, vi brukte halmmadrasser til underlag i alle senger, og de skulle skiftes.

Stuen gangen og kjøkkenet skulle skures med sand og grønnsepe.

Sanden banket vi av noen steiner vi hentet høyt oppe på fjellet. Det var altså noen ganske kvite steiner som var gode å knuse.

Det var litt av en jobb å skure under taket ned dette her, sanden ville jo drysse ned over den som skurte.

Veggene skulle også skures med sand, men golvet skurte nesten av seg selv med all sanden som drysset ned og som vi gikk og trakket i. 

På loftet skurte vi bare med skurekost og grønnsepe. Vi brukte forresten et veldig sterkt vaskevann med pulver og salmiakk i.

Det var en æresak at stuen skulle være så hvitskurt som mulig, men med all kokingen inne og all vannvarming til folk og fe, ville jo stue «slå» seg så det ble mørke striper som ikke gikk an å få hvite igjen. Ja, vi kalte det hvitt, med det var jo selve treets farge altså.

Jeg husker når min yngste bror Karl ble født.
Sengen til mine foreldre sto i stuen, og der lå min mor og så hentet de jordmoren, fru Haukedal.

Vi barn fikk beskjed om å gå ut og det var jo sommer og vi koste oss og var ikke riktig klar over hva som skulle skje. Var forresten vant med at der alltid var en liten.

Året etter giftet min nest eldste søster seg. Vi hadde bryllup hjemme hos oss. 
Husker de kjørte til kirken med hest og vogn. Veien var jo lang, det var i Åsane kirke, og mesteparten av gjestene gikk i følge etter vognen.

Vi yngste i flokken var hjemme og mine eldste søstre hjalp til med mat og bordpynting.
Vi gikk i tur og orden opp på haugen for å se om de ikke kom hjem igjen.

Ja det var en opplevelse med trekkspill og morro. Husker der var en som kledde seg ut i bestefar sin lusekofte og nisselue. Det var slett ikke moderne med slike kofter i de dager og antagelig syntes han den var original. 

Ja der er mangt som fester seg på netthinner for aldri å forsvinne.

#mormor #minner #historie #gamledager #hverdagsliv #selvik

2 hendelser på “Mormors Minner. Skuring med sand, og et bryllup!”

  1. Ååå så koselig morgenlesing <3 Så morsomt at din mormor skreiv slike dagbøker, nesten som deg 😀 Ha en nydelig lillejulaften. Sitter og våkner og snart skal det skures her også, bare ikke med sand 😉 God klæm <3

  2. Tenk at det var sånn, og det er ikke sååå lenge siden. Ting skjer fortere og fortere.. Og tenk at noen ble født i søskenflokken, mens andre giftet seg 🙂 Håper du har hatt en grei arbeidsdag 🙂 klemmer min venn <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.