Mormors sjokoladekake møter salt karamell og ganache.

Det er godt å lage fusjoner mellom gammelt og nytt,
som denne jeg laget for noen år siden.

God gammel sjokoladekake,
pimpet med salt karamell og sjokoladegangache.

Nam!

Gammelt møter nytt……slett ikke dumt!!

En gammel oppskrift på formkake etter min mormor,
møter salt karamellsaus og ganache…

La karamellsausen trekke inn i kaken…

Og sammen med sjokoladesausen gi kaken ekstra mye smak…..

Mormors formkake:

Her har jeg halvert oppskriften og brukt en liten form 20×20

En kopp tilsvarer 2 dl iflg den koppen jeg bruker her.

1 kopp farin (sukker)
1 stort egg
1 1/4 kopp hvetemel
1/4 kopp kakao
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/4 kopp sterk kaffe
1/4 kopp melk
1  dl smør, smeltet

Pisk egg og sukker godt sammen.
Bland hvetemel, kakao, bakepulver og vaniljesukker,
rør i eggedosisen, samtidig som du  sper med melk og kaffe.
Rør til slutt inn smøret.
Hell i godt smurt form, med smør og hvetemel. og stek på 175* ca 20-30 minutter.
Her må du sjekke med kakenål/strikkepinne, skal være bare akkurat gjennomstekt.
Avkjøl på rist.
Løsne litt i kantene med en myk smørkniv.
Legg opp ned etter ca 10 minutter og la den gli ned på risten for avkjøling.
Snu den for glasering av karamell.
Min sank litt sammen på midten, pass på så ikke karamellen bare legger seg i midten.

Salt karamellsaus.

1 dl sukker
1 dl fløte
20 g smør

Smelt sukker i en tykkbunnet kjele og la det bli lysebrunt.
Rist gjerne litt forsiktig på kjelen så alt sukkeret smelter,
men ikke rør før mesteparten har smeltet. Da vil det krystallisere seg.
Ha i fløten i to omganger, her bruser og bobler det fælt,
vær forsiktig så det ikke spruter på hender.
Ta gjerne kjelen av platen når du rører i, det vil klumpe seg.
Sett tilbake på platen og rør forsiktig til alt samler seg.
Ha i smøret til sist og la det putre litt før du setter det til avkjøling.

Prikk kaken med en gaffel, bre karamellsausen over mens kaken enda er varm,
pass på at den får saus over hele, og at litt renner ut og litt nedover kantene på en pen måte.

Sjokoladeganache.

0,5 dl fløte
100 g sjokolade, dronningsjokolade e.l.

Varm opp fløten, ha i hakket sjokolade, la stå litt og rør så til en jevn glasur.
Avkjøl litt, og hell over kaken når glasuren er passe smørbar….
Kaken bør da være avkjølt.


Dekorer med bringebær…

Her skjuler også dekoren at kaken er noe «segen» på midten….

Men den smaker like godt….

Og ble godtatt både av guttene og  teatergjengen…

#sjokoladekake #formkake #oppskrift #kake #hjemmelaget #saltkaremell #sjokoladeganache

Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.