Mormors Julebrød!

Tar med denne «gammeldagse» oppskriften på julebrød.
Vil du prøve «nymotens» julebrød kan du gå inn her:

Julebrød tangzhong – style

Jeg har kikket i den gamle bakeboken til min mormor,
og laget hennes julebrød, fra gameldager!

Eneste forandringen jeg gjorde var at jeg tilsatte litt stjerneanis,
for det synes jeg gjør smaken litt ekstra i julebrødet.

Og julebrød nå i førjulstiden er godt altså….med setersmør og brunost….
Jeg delte og deigen i to, laget en uten rosiner og sukat, til guttene,
og en med rosiner og sukat, til min mor og far.

For vi må dele på godbitene…

Og mormor……. hun fikk krans på graven sin i dag hun,
fineste grankransen,
for mosekrans og lys på graven, det likte hun ikke. Så da blir det grankrans.
Mormors julebrød

400-500 g hvetemel (her brukte jeg ca420 g, )
100 g smør
60 g sukker
1 ts kardemomme
1/2-1 ts stjerneanis
2,5 dl melk
50 g gjær
100 g rosiner (valgfritt)
100 g sukat (valgfritt)

Lunk melken og smelt smøret. Pass på at temperaturen er fingervarm, og ha i gjær.
Ha så i krydder og sukker, samt ca 400 g av hvetemelet.

Har du romtemperert smør, kan du vente med dette og tilsette litt og litt etter at deigen har gått en stund i maskinen.
Dette skal gi luftigere bakst.
Mitt smør var kaldt, ergo valgte jeg smelte-metoden.

Spe med mer hvetemel, la maskinen  gå til deigen slipper kantene i bollen.
Vil du ha sukat og /eller rosiner i hele, kan du tilsette disse nå. Kna dem inn.
Hev tildekket ca 30-60 min
Del deigen i to, lag to store boller.
Kna eventuell inn rosiner og/eller sukat
Form til to boller og legg på bakepapirkledd plate.
(Her kan du og bruke to brødformer)
Etterhev ca 30-40 minutter.

Pisk en eggeplomme med litt vann.
Pensle brødene med blandingen, forsiktig.

Skjær noen snitt.

Stek på 200* i 10 minutter, skru ned til 180* stek videre i ca 20-30 minutter.
Legg på et bakepapir på toppen mot slutten av steketiden for å unngå at overflaten blir for brun.
Brødet skal virke hult når du «tapper» på det med pekefinger.
Brødet er imidlertid ganske mykt, så det kan være litt vanskelig å kjenne om det låter hult.

Avkjøl på rist før du skjærer i det.

Og kos deg litt ekstra nå i førjulstiden

Takk for inspirasjon Mormor.

Please follow and like us:

2 hendelser på “Mormors Julebrød!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.