Notice: WP_Block_Type_Registry::register ble kalt feil. Navn på blokktyper må inneholde et navneromprefiks. Eksempel: min-utvidelse/min-egendefinerte-blokk-type Vennligst se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 5.0.0.) in /customers/1/a/3/minmatgaleverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5315 Mormors Minner. Slakting! | MinMatgaleVerden

Mormors Minner. Slakting!

God morgen.

Nei nå er det så synd på meg at jeg tror jeg må fortsette å skrive fra Mormors Minner,
sånn at jeg får en dose gammeldags virkelighet over hodet.

TENK! Jeg har bare hatt 1 DAG fri i julen! Og det brettspillet jeg kjøpte til La Familia i Bakkely,
står fremdeles innpakket! Hvor ble det av de lange late familiekjære dagene?
Snakk om tragedie!

Best jeg tar for meg gamledager og slutter syte!

Mormors Minner:

I min barndom og ungdom var det litt av en jobb når sauene skule klippes og slaktes.
Det var helst i Oktober måned, så det kunne være både surt og kaldt. 

Måtte passe på å ta dem inn en dag de var tørre, ulla måtte være helt tørr.

Så leiet de sauene fra smalehuset og inn i stua, der de klippet dem med sauesaks.

Neste dag var det å slakte. Det sto de ute med såfremt det ikke var for mye regn. Det var nu mannfolka som sto for slaktingen, men så var det vår jobb å ordne med innmaten.
Vi plukket alt fett av tarmene, og tynntarmene hev vi, men resten måtte vi i elven med og skylle rent. Etterpå ble de skoldet i varmt vann og brukt til pølser og pølseskinn.

Ja der var i grunnen ikke mye igjen etter alt det arbeidet.

Men alt måtte nyttes.

Jeg husker godt vi holdt på med alle smalelabbene, de flådde skinnet av til midt på leggen, der skar de det av. Og når de hadde fått vekk det meste av innmaten, var det å gå løs på smalelabbene.

Vi varmet en gryte med vann og hadde 2-3 oppi om gangen. Og så var det om å gjøre å få vannet passe varmt. Hvis vi fikk det slik av vi kunne skolde hårene av i en engang var vi heldig, ellers måtte de opp igjen i gryta. 

Klauene måtte vi få av samtidig. Ble vannet for varmt fikk vi slett ikke hårene av. 

Når vi var ferdige med skoldingen var det å svi dem på glørne. Da svidde vi vekk det som eventuelt sto igjen av hår og slikt og så fikk de en god røksmak. 

Så måtte vi i elven og vaske dem, helst med en god skurekost. Så ble de saltet og og lå i denne saltlaken til de skulle brukes, men da måte de vannes ut. Vi knuste da leggbenet og kokte labbene både vel og lenge ca 2 timer, og det ble etter min smak en ganske god rett.

Det var ganske mye arbeid for en rett….

Jeg kan jo være glad for at jeg slipper å gå i elven og skylle tarmer og flå smalelabber før jeg kan servere pasientene middag i dag!

Verden går på skinner!

#gamledager #historie #hverdagsliv

6 hendelser på “Mormors Minner. Slakting!”

  1. Den gangen var det mye å jobb å få kjøtt i hus. Faren min jobbet som bygdeslakter og han slaktet ku og gris her hjemme også. Jeg var også med, da vi hadde gris til eget bruk på 90-tallet, men jeg gruet meg hver gang enda jeg bare holdt i trynetommen + rørte blod.

    1. Ja det skulle man tro at de gjorde. Akkurat det har virkelig forandret seg til det verre…. Vi er ikke så flinke til å sette pris på maten mer..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.