Disse bærene vokser i hekken,
og de er fulle av antioxidanter!
Min bror har de i sin hekk, og jeg pleier å plukke de hos ham.
I år rakk jeg det ikke før fuglene,
men har du de hjemme hos deg, så ville jeg plukket dem!
Her får du oppskrift fra gamlebloggen på sirup av
Svartsurbær / Aronia
Jeg har vært så heldig å få plukke hos min bror.
(takk Morten:0))
for disse bærene vokser gjerne i en hekk,
har du sjekket din hage??
Eller har du kanskje en nabo som ikke vet at han har hagen full av antioksidanter??
Sånn ser bærene ut, de henger i klaser og var enkle å plukke.
Her har jeg laget sirup av bærene.
Dette skal nok ta knekken på enhver forkjølelse i høst!!
En skive sitron var godt i,
for dette var skikkelig søtt…..
Du trenger:
Aronia bær
sirup
sitron.
Vask bærene og legg de i en kjele,
fyll på med vann til bærene er akkurat dekket.
Kok bærene ca 20 minutter,
press de gjerne litt i stykker.
Hell bær og veske i et dørslag dekket med en duk,
sånn at saften siles fra uten bær-rester.
(beklager dårlig bilde, jeg gikk tom for batteri)
Mål så opp like deler sirup som aronia jus.
(ta gjerne litt mer jus, det ble veldig søtt..)
Ha jus og sirup i en kjele,
ha i ca 1/8 del sitron.
La det koke et par minutter.
Ha sirupen på glass/ flaske.
Oppbevares i kjøleskap.
Hvor lenge?? Aner ikke, skal følge med den!
En liten shot med antioksidanter!
Det blir som solbærsirup,
bare MYE mer antioksidanter!!
Her kommer litt fakta om Aronia bær, kopiert fra antioksidant.no
Næringsinnhold
Vitaminer: 110 mg C per 100 g (juice)
Kommentar: Forholdsvis høyt vitamin C-innhold. (Dagsbehovet for vitamin C er 75 mg).
Antioksidanter: FRAP-verdi for aronia: 13,48 mmol/100g.
Kommentar: Meget høyt antioksidantinnhold, på nivå med nyper. I Norge er det beregnet at vegetabilske matvarer totalt gir 2,1 mmol antioksidanter per dag i gjennomsnitt. Den som har et gjennomsnittlig inntak, kan doble inntaket sitt bare ved å spise noen få svartsurbær om dagen!
Ikke dumt dette!
#aronia #svartsurbær #sirup #antioxidanter #oppskrift #sunn #forkjølelse #tips