Notice: WP_Block_Type_Registry::register ble kalt feil. Navn på blokktyper må inneholde et navneromprefiks. Eksempel: min-utvidelse/min-egendefinerte-blokk-type Vennligst se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 5.0.0.) in /customers/1/a/3/minmatgaleverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5315 EU Organicfood-trip | MinMatgaleVerden

EU Organicfood-trip

Jeg var så heldig å få bli med på studietur til Bulgaria, med http://euorganicproducts.eu for å se hvordan man prøver å få flere til å dyrke organisk, hva som må til, og ikke minst, hvor utrolig godt det smaker! Å dyrke organisk er mer krevende enn vanlig jordbruk, men jeg vil tro dette er fremtiden både for jorden vår, men også for kroppen vår. Vår lokale  guide  Albena, hadde  egne vindruer og laget flere typer vin som vi fikk smake på. 

Første dagen besøkte vi en gård som dyrket grønnsaker og frukt. Her ble det meste gjort for hånd, og her jobbet folk fra den lille byen utenfor Sofia, noen fast og noen i sesong. Gården var familiedrevet, og de plantet for eksempel løk og gulrøtter sammen, for dette var gunstig for å unngå skadedyr. De byttet også om på avlingene hvert år, for å få optimal bruk av jorden. Sånn at ikke samme jord dyrker samme grønnsak hvert år, den må forandres på.
Og sånt får man gode grønnsaker og frukt av.
Vi besøkte også markedet hvor de organisk dyrkede grønnsakene, melk, ost, nøtter, oljer, hudpleie, honninglys, kjeks, kaker og frukt. Det fant sted i Sofia hver onsdag. Jeg kjøpte med meg vin og en nydelig myk geitost hjem. Samt et bivokslys
Men den beste dagen var da vi dro tidlig av gårde for å plukke roser!
Foto: zanzan_bookshop
Det var så spennende å få se hvordan alle de rosebladene ble til roseolje, og hvor mye som måtte til. Ikke rart det er dyrt med roseolje.
Og den duften av rosene kommer jeg aldri til å glemme!
Maten og de fargerike dukene gjorde meg glad.
Og det samme gjorde disse menneskene som jeg reiste sammen med.
Vi fikk sett mye og lært mye historie om Bulgaria, Sofia og omegn.
Vi var også langt oppå fjellet for å se på bikubene, Her dyrket de nydelig agavehonning som vi fikk smake. Lang oppe for å unngå forurensing.
Luften der oppe var helt unik. Frisk og fredelig.
Det ble litt bilkjøring, men det var det verdt.
Vi møtte ordføreren i Brezovo, han snakket dansk, hadde en norsk kone og de utvekslet erfaringer med Inderøy i Trøndelag. Her utformet de enkle løsninger på universitetet, om hvordan forandre gårdsdrift til å bli organisk. De subsidierte bønder som ville dyrke organisk og hadde virkelig fokus på mer organisk dyrkede produkter.
Bilde zanzan_bookshop

Vi besøkte kontorene til Harmonica som produserte melk, ost yoghurt osv.
Og vi fikk til og med besøke den nye is-sjappen deres. Og smake på noen fantastisk gode is! Yoghurtis, og en mandarin-is som bare smakte mandarin! Det var virkelig gode smaker!
Bilde zanzan_bookshop

Det var virkelig en uforglemmelig tur, jeg har lært så mye, og fått smake så mye
Møtt mange fine mennesker.
Samt sett og smakt hvorfor vi bør satse mer på organisk dyrkede produkter.
Dette er viktig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.