Byggryn er på vei inn igjen i kostholdet,
og det er bra,
for byggryn er utrolig sunt og godt for kroppen!
Les mer: Byggryn – ikke bare godt – sunt og!
Denne lune byggrynsalaten slo virkelig an da jeg sto på stand.
Masse gode smaker som gifter seg med hverandre.
Legg byggryn i vann 8-10 timer før du skal bruke dem.
De kan stå på kjøkkenbenken.
Skal de stå lengre bør de stå i kjøleskap.
Denne salaten består av flere elementer.
Disse kan lages hver for seg,
og f.eks syltet rødløk kan du gjerne lage dobbel porsjon av,
så kan den stå i kjøleskapet og brukes som tilbehør i salater,
til middagsretter etc.
Syltet rødløk
- 1 rødløk
- 2 dl vann
- 1 dl sukker
- ½ dl eddik
Kok opp vann, ha i sukker + eddik,
rør til det løser seg opp.
Slå blandingen over rødløk skåret i tynne skiver.
La stå og trekke en times tid.
Oppbevares i kjøleskap
Massert brokkoli
- 1 brokkoli
- Vinaigrette av :
- 1 fedd hvitløk, finrevet
- 2 ss sennep (gjerne dijon)
- 2 ss eddik (7%/eplecidereddik e.l.)
- 2 ss flytende honning / sukker
- 1 dl rapsolje
- 1/2 ts salt
- Et lite dryss pepper
Finhakket fersk dill, 2-3 dusker (kan sløyfes)
1/2 sitron
Skjær brokkolien i små biter. Bruk også stilken, skjær av det ytterste.
Ha hvitløk, sennep, eddik, honning og salt i en bolle.
Rør sammen med en visp, spe med oljen til en tykk vinaigrette.
Smak til med litt sitron om den blir for søt eller mangler smak.
Mer salt, pepper eller sukker smaker du til.
Ha i brokkolien, bruk hendene og masser vinaigretten godt inn i brokkolien.
Sett til side.
- 2 dl byggryn, bløtlagt.
- 2 dl god og sterk grønnsakskraft.
Kok byggryn i kraften. ca 15 minutter.
Smak til og kjenn at grynene har den tyggemotstanden du ønsker.
Vil du ha dem mykere? Kok 5 minutter ekstra.
Væsken skal være akkurat kokt inn i grynene.
Tilsett litt mer væske(vann/kraft) om de blir tørre og henger i bunn,
blir det for mye væske siler du av før du blander med salaten.
- 1 agurk, skåret i terninger
- 1 dl soltørkede tomater, hakkede(ta med litt av oljen de ligger i)
- 1 dl fetaost i biter.
- Et par dusker persille, finhakket, til å strø på toppen
Når byggrynene er ferdig kokt,
blander du dem varme sammen med de andre kalde ingrediensene.
Og salaten er klar til servering.