Notice: WP_Block_Type_Registry::register ble kalt feil. Navn på blokktyper må inneholde et navneromprefiks. Eksempel: min-utvidelse/min-egendefinerte-blokk-type Vennligst se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 5.0.0.) in /customers/1/a/3/minmatgaleverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5315 Surdeig – lag surdeigstarter | MinMatgaleVerden

Surdeig – lag surdeigstarter

Lag din egen surdeigstarter – steg for steg.

For å lage surdeig må du ha et glass med lokk.
F.eks et syltetøyglass.

På dag tre må glasset være litt større da mengden er tredoblet.
Bytt gjerne glass da, og pass på at glassene du bruker et helt rene.
Det gjelder og redskapene – alt må være helt rent
Jeg bruker vekt, setter glasset på vekten og heller i mel og vann.
Bruk en liten visp til å få rørt ut mel og vann.
Blandingen skal bli boblende og lukte friskt og surt.
Skiller den seg og lukter veldig vondt kan den være død.
Men prøv gjerne å mate den for å se om du kan redde liv i den over natten.

Rosinene som du bare bruker vannet av kan brukes i grøt eller i boller.
Eller hvorfor ikke bake et julebrød av dem? De er bløte og fine å ha i deigen.

Oppskrift på hjemmelaget julebrød

Og får du det ikke til første gang – så prøv en gang til.
Jeg lover det er verdt det!

Surdeig.

Dag 1:

2 dl rosiner
2 dl vann

Legg rosinene i kaldt vann 1 time

Bruk 1 dl av rosinvannet og bland med
100 g sammalt hvete fin/grov
(Sammalt rug kan også brukes)

La stå i et tett glass på kjøkkenbenken i 24 timer

Dag 2:

Bland inn
100 g hvetemel 
100 g kaldt vann
inn i blandingen fra dag 1.
Rør godt sammen. Sett på lokk
La stå 24 timer på kjøkkenbenken

Dag 3.

Bland inn
100 g hvetemel 
100 g kaldt vann
inn i blandingen fra dag 2.
La stå 24 timer på kjøkkenbenken
(Her må du ha en stor beholder, ellers vokser den over kanten)

Dag 4.

Kast halvparten av blandingen.
Bland inn
200 g sammalt hvete fin/grov 
1,5 dl romtemperert vann.
Når denne blandingen dobler seg og bobler , har du en surdeigsstarter.

Denne kan oppbevares i kjøleskap.
Jeg har min i kjøleskap.
Eller i kjeller med stabil lav temperatur 12-16*

Mating av surdeig.

Husk at du MÅ mate surdeigen minst en gang i uken.
Mat den med:

100 g hvetemel
100 g vann

Bruk da halvparten av blandingen til å bake med
Skal du ikke bake kan den ene blandingen fryses. (har jeg hørt – ikke prøvd)
Du kan jo og gi bort en surdeigstarter?

Mater du surdeigen en gang i uken, skal den holde seg sterk og frisk.

Når du skal bake,  mater du surdeigen og lar den så stå ute over natten / noen timer.
Når den bobler og er klar blander du den til en deig.
Jeg bruker ca 200 g surdeig sammen med 3 dl vann.
Og lar denne stå og heve seg over natten. Dette kommer litt an på hvor «aktiv» surdeigstarteren er, min må for tiden ha god tid på seg før den leverer.
Nøyaktige mål og oppskrift på surdeigsbrødet jeg baker nå kommer.
Her ligger en oppskrift fra en tidligere «sesong» av surbrød
Oppskrift på surdeigsbrød

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.