Tebirkes – Briks

Søndagsbrød altså.
Myke brød med smør og melk,
perfekt på en søndag.

Noen sier det er danskenes svar på en Croissant.
Tebirkes.
Denne oppskriften fikk jeg hos moren til min klassevenninne.

Og jeg døpte dem «Fru Nordås`s Bisk»
Etter mellommåltidet hun kalte «en bisk.»

Som muligens kan stamme fra Birkes,
det som på dansk er navnet på valmuefrø.

Eller fra Briks – som også er betegnelsen på et firkanted «rundstykke»
Men som også er en seng – eller noe man kan bruke som seng.

Kanskje du heller bare vil ha oppskriften? 😀

Tebirkes – Briks
Fru Nordås`s Bisk.

500-600 g hvetemel. (Start med 500g)
60 g smør, mykt
1 ss sukker/søtning
1/2 ts salt
3 dl h-melk (eller lett) lunken
1/2 pk gjær
1/2 egg (Pisk sammen et egg, ha halvparten i deigen)
50 g Smør til smurning. 
1/2 egg til pensling
valmuefrø

Ha alt, utenom salt og smør, i kjøkkenmaskin og la den jobbe deigen godt sammen.
Etter 10 minutter ha i smør og salt, dette for å få mest mulig elastisitet i deigen.
Bruk bare akkurat så mye mel du må for at deigen såvidt slipper bollen.
La gjerne deigen eltes 10 minutter etter smør og salt er tilsatt før du eventuelt tilsetter mer mel.
Øk farten mot slutten, ofte ser du at deigen slipper bollen og ikke behøver mer mel.
Trykk lett en finger mot deigen, den skal være myk, men ikke klistre seg til fingeren.
Jo mindre mel du bruker, jo saftigere bakverk.
Hev tildekket ca co min – 1 time.
Kjevle ut en lengde, ca 30×45 (som når du baker skillingsboller)
Smør lengden med ekstra mykt smør, her brukte jeg godt mykt smør.

Brett lengden i tre og skjær i biter, ca 8 stk
Hell valmuefrø på et lite fat,
pensle hver bit med egg
og legg dem raskt ned i frøene
før du setter biten på plate med bakepapir.
Etterheve ca 30 minutter under et klede

Sett briksene inn i varm ovn.

Stek på 220* ca 10 minutter.
Senk temp. til 200* og stek ca 10 minutter til.
Brødene skal bli pent lysebrune og gylne.
Følg med dem siste tiden, ovner steker forskjellig.

Avkjøl på rist.
Kan fryses.

Perfekte Søndagsbrød – Småbrød

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.