Det er første desember.
Og da må jeg bare ta med denne oppskriften:
Julekakene som har vært min suverene favoritt siden jeg var liten.
Disse julekakene bakte min mormor hver jul,
i samme hus som jeg bor i.
De ble satt kaldt natten over,
inne på «kottet»
Som var et rom (som nå er bad) hvor det var passelig kjølig for tre ruller kakedeig,
som skulle hvile og bli stiv over natten.
Før de kunne stekes og bli til småkaker som smeltet på tungen….
Og her er det ekste smør som gjelder…..ellers får du ikke rette smaken!
Sånn i ettertid har jeg ofte tenkt på at disse kakene,
med dette navnet,
var favoritten til min mormor.
Som ikke var altfor overbegeistret for tyskere etter krigen.
Sånt hang godt i for dem som opplevde krigen.
Men dog! Kakene laget vi hvert år, og jeg eeeeelsket dem!
Oppskriften har jeg altså etter min gode mormor!
Tyske skiver.
375 g smør
250 g melis
1 egg
500 g hvetemel
Rør smør og melis godt sammen,
ha i egget, og til slutt hvetemelet.
Jeg knar dette sammen med k-kroken på kjøkkenmaskinen.
Del deigen i to. Ha deigen over på to biter bakepapir,
klem den utover til to pølser
Pakk dem inn i matpapiret, og la dem stå kjølig over natten.
(Eller putt dem i frys 30-60 minutter om du har det travelt)
Skjær i litt skrå biter,
knapt en cm tykk (0,75 cm)
Spre dem på bakepaprkledd plate.
Det blir ca 4 plater av denne oppskriften,
jeg bruker derfor ofte å halvere den,
da dette er kjeks med ekte smør, som ikke er holdbare i all evig tid.
(men ganske lenge…)
Stek på 200* ca 8-12 minutter.
Jeg liker mine kjeks sprø og litt brune,
andre liker dem lyse og litt myke….smaksak.
Avkjøl på rist.
Oppbevares i boks.
Kan fryses, men ikke i all evighet.
Og da kan julen bare komme…..
Eller…..ikke helt enda…..kanskje..
#julekaker #småkaker #tyskeskiver #shortbread #oppskrift #hjemmelaget #godt
deilig med barndomsminner,har ikke smakt slike småkaker som dette,i min barndom var det lite småkaker,men vi hadde tropisk aroma og krydderkake full av tørka frukter og nøtter,det er mine favoritter
Ja det er godt med krydderkaker i jul. Nei de er vel ikke de mest kjente, minner litt om skotske «short-bread»
Oppskriften er herlig.
Min mor laget også disse kakene.
Jeg arvet hennes gamle kokebok, der hadde hun strøket over «tyske skiver» og skrevet «allianse skiver» 🇳🇴❤️