Lefsekling fra Telemark, bakt i Bergen.

Her kommer nok en lefseoppskrift.

Julen omkranser oss med sin lune stillhet,
og i førjuls-tiden passer det godt å bake lefse.
Denne lefsen var enkel å få til, og kan derfor anbefales.
Og tro meg, jeg har bakt masse rare lefser jeg….

Supertynne lefsekling fra Telemark.

Som smøres med sukker og smør, og klippes i ønsket størrelse.

Du får aldri nok av disse….

Lefsekling fra Telemark

100 g margarin (eller smør)
1/2 l h-melk (5 dl)
1,5 egg
750 g hvetemel
+ hvetemel til utbaking.

Klining:
375 g smør, (her må du ha ekte smør)
250 g sukker

Smelt margarinen og ha i nesten all melken (ca 4 dl)
La dette akkurat koke opp, ta av varmen, tilsett resten av melken og pisk så i eggene.
I med mel og rør godt sammen.
Finn frem takken og rydd god plass på bakebordet/kjøkkenbenken.
Kna deigen på benken, denne jobbes best med når den er lunken.

Kna til du har en glatt og fin deig.

Nå kan du dele deigen inn i emner.
På min takke ble dette 6 emner.

Finn frem et rent, stort kjøkkenhåndkle,
vask av kjøkkenbenken med litt våt klut,
legg på kjøkkenhåndkle (så glir det ikke så lett)
Og dryss rikelig med mel på håndkle.

Kjevle så ut tynne tynne leiver, kjevle først en liten sirkel,
deretter kjevler du korte, lette små tak,
utover rundt hele lefsen.
Altså, ikke frem og tilbake,
bare ut, ut, ut, rundt hele ytterkanten på lefsen.
Korte, lette tak.

Bruk en bakstesleiv og sleng hele lefsen på takken.
Takken skal være ganske varm.
Børst av overflødig mel.

Stek lefsen på begge sider, snu flere ganger, den skal bli brunprikket.
Legg i stabel.

Når lefsene er kalde kan du smøre dem.
Rør mykt smør iog sukker hvitt.

Nå kan du smøre lefsene på to forkjellige måter.
Enten smører du hele lefsen, bretter den i to, smører ene halvdelen og bretter den igjen i to.
Denne måten gir den lefser som klippes opp som tynne pizzastykker.

Eller smører du hele lefsen, bretter inn 1/3, smører den delen du brettet inn,
og bretter siste 1/3 oppå. Klippes i tynne rektangler.
Oppbevares kjølig, kan fryses.

Vær nøye med smørningen,
og klipp gjerne av litt i kantene for å få minst mulig svinn med smørning.

Dette svinnet er det nemlig DU som må spise når du står og smører,
og det er så fantastisk godt at du kan spise deg fordervet!!
Og DET vil vi jo ikke!!

Nydelig Lefsekling fra Telemark !
Bakt i Bergen….

#lefser #lefsekling #telemark #oppskrift #jul #tradisjon #hjemmelaget #klining

Please follow and like us:

2 hendelser på “Lefsekling fra Telemark, bakt i Bergen.”

  1. jeg skal nok prøve denne også,men jeg tar det etter jul.Rekner med att det skal fuktig klut mellom lefsene her også før dei smøres :)) akkurat no er det fullt i frysa,men i morgen tenker jeg å bake en tropisk aroma,så får den godgjøre seg noen dageer til jul :))

    1. Ja, det er nok smart med klut mellom lefsene og. Husker at jeg ikke gjorde dette i begynnelsen, men mye lettere å holde dem fuktig med klut mellom 🙂 Godt med en sånn kake som holder seg og blir bedre og bedre 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.