Jeg har fått min mors gamle kokebok,
kokeboken til Fru Henriette Scønberg Erken:
Stor kokebok for større og mindre husholdninger.
Tolvte økende utgave, der den første utgaven ble utgitt i mai 1914,
her snakker vi 100 år gamle burgere altså…
Selv om min utgave er fra 1936.
Jeg serverte burgere med ovnsstekte poteter og hjemmelaget tortillalompe,
kinakål og den herlige cæsardressingen
Jeg har også gjort litt forandringer i oppskriften,
her skulle man male kjøttet selv….jeg gikk for en enklere variant,
og jeg blandet svin og storfe, for saftigere konsistens.
Biff, svensk
400 g blandet farse 50/50 svin/storfe
ca 2-2,5 ts salt
1 eggeplomme
1-1,5 dl melk
1/2 ts pepper
100 g kokte kalde poteter
100 g kokt kald rødbete
ca 2 ts finhakkeet løk
1 ts eddik,
Margarin/olje til steking.
Bland farsen med salt til den bliir seig, her bruker jeg K-kroken og kjøkkenmaskin.
Mos potet med en purèpresse/potetpresse, Riv/mos rødbeten.
Ps. IKKE mos rødbeten i potetpressen, jeg har nå en skjev rødbetpresse, og hadde «blodstenkte» vinduer…
Bland sammen farse, potet, rødbete, løk, eddik og pepper,
spe med melk…
Stek på stekepanne, pass på ikke for sterk varme, rødbeten gjør at det lett svir seg.
Etterstek ca 20-30 min i stekeovn, 180-200*
Biff, dansk
400 g blandet farse
ca 2-2,5 ts salt
200 g kokte kalde poteter
10 gr potetmel
ca 2 dl kaldt vann/melk
1/2 ts pepper
1-2 ts finhakket løk
margarin//olje til steking
Samme fremgangsmåte som til de svenske biffene.
Man skal ikke kimse av 100 års gamle oppskrifter.
Dette var knallgodt,
selv om Gubben og Gutta var størst begeistret for den danske..den UTEN rødbeter…
Jeg må si jeg likte den Svenske best.
#middag #oppskrift #burger #karbonade #hjemmelaget #dansk #svensk