Lucia. Lussekatter tangzhong og Lussekatter helt vanlige!

Skal du bake lussekatter?

Her får du to oppskrifter,
tangzhong metoden, eller helt vanlige «gammeldagse»

Men vær ikke redd for å prøve noe nytt,
jeg kjenner en pensjonert dame jeg,
og hun har akkurat testet ut julebrød, tangzhong metoden!

Og når pensjonistene kaster seg ut i det,
så kan du og!

Men nå skal du få to oppskrifter,
så kan du velge selv!
For Lussekatter var gode før i tiden og de!

Lussekatter Tangzhong – style

Kok først opp, under omrøring:

200 g melk
40 g hvetemel

Avkjøl i bakebollen.

175 g melk, kald
20 g gjær
1 egg
460 g hvetemel
1 dl sukker
2 ts kardemomme
en klype safran, tråder, mortes
en klype salt
75 g smør, i terninger

Når den kokte deigen har avkjølt nesten helt,
ha i resten av ingrediensene utenom smør og salt.
La maskinen kna deigen godt, middels fart.
(Jeg har nettopp lært at jeg har eltet min for rolig tror jeg)
Etter ca 10 minutter ha i smøret i terninger + salt.
Elte videre ca 7-10 min, gjerne lengre
Skru farten opp de siste minuttene.
Deigen skal såvidt slippe bollen.
Ta gjerne glutentest. Strekk forsiktig i en liten del av deigen,
den skal være glansfull og seig.

Heve deigen til dobbelt, tildekket med plast og kjøkkenhåndkle.

Trill og lag lussekatter.

Etterhev ca 45  minutter, tildekket
Pensle med egg, trykk ned rosiner,


og stek på 230* varm ovn ca 5 minutter,
senk temp til 200* og stek videre 5 minutter.
Følg med så ikke lussekattene blir brent.
avkjøl på rist.

For flere bilder og video av Glutentest, se hele innlegget HER

Og nå, oppskrift fra 2016, her med gulrot i deigen,
for å få den ekstra saftig og fin i fargen.
Denne brukte jeg i barnehagen husker jeg, til stor glede for store og små.

Lussekatter.

100 g smør, smeltet
0,5 g safran (jeg bruker tråd-safran)
2,5 dl H-melk, lunken
1 stor gulrot, finrevet (eller to små)
25 g fersk gjær
1 stort egg
0,5 dl sukker
1/2 ts salt
ca 10-11 dl hvetemel

sammenpisket egg til pensling
rosiner til dekor


Ha 0,25 dl av sukkeret i en morter, og knus safran trådene i sukkeret.
Bland alle ingrediensene, men hold igjen noen dl av hvetemelet,
i kjøkkenmaskinen, og la deigen gå minst 8-10 minutter
Juster med hvetemelet, til du har en deig som bare akkurat slipper bollen,
den skal være litt til den klissete siden.

Sett til heving, 30-60 minutter, tildekket.
Del deigen i biter, og trill lussekatter,
sett på bakepapirkledd plate.

Eksempel på en vanlig lussekatt.
Etterhev under plastdekke ca 40 minutter.

Jeg sprutet mine først med litt vann, deretter penslet jeg dem med sammenpisket egg,
og trykket forsiktig ned rosiner til dekor.
Stek på 225*, men senk varmen til 200* etter 5 minutter,
stek tilsammen ca 15 minutter,
til bollene er gylne og har fått litt farge, både over og under.

Avkjøl på rist,
og nyt dem gjerne med litt ost…..

Da er det bare å velge.

#lussekatter «lucia #oppskrift

Please follow and like us:

3 hendelser på “Lucia. Lussekatter tangzhong og Lussekatter helt vanlige!”

  1. Jeg har gått Lucia i dag så klart, i forkant. Men Lussekatter hadde vi ikke 😀 Du får se i morgen 😀 Jeg tipper på disse her er VEEEELDIG gode 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.