Og så kan du ha den i kjøleskapet,
gi den gjerne et navn, for den er levende!
Min surdeig skal hete Gurine,
litt sånn sur og «gurinete»
(Spesielt den dagen hun boblet over inne i kjøleskapet 🙁 )
Denne surdeigen er laget på rosiner som er lagt i vann.
Rosinene, etter bløtleggingen, bakte jeg et julebrød av.
For vi kaster jo ikke mat!
Oppskrift på hjemmelaget julebrød med rosiner
Surdeigsoppskriften fant jeg hos BeritNordstrand.no
Surdeig.
Dag 1:
2 dl rosiner
2 dl vann
Legg rosinene i kaldt vann 1 time
Bruk 1 dl av rosinvannet og bland med 100 g økologisk sammalt rug.
(Jeg hadde ikke det, og brukte sammalt hvete…går sikkert fin med spelt og om man vil ha rent speltprodukt, men dette har jeg altså ikke prøvd)
La stå i et tett glass på kjøkkenbenken i 24 timer
Dag 2:
Bland inn 100 g siktet speltmel og 100 g kaldt vann inn i blandingen fra dag 1.
(Jeg brukte vanlig hvetemel)
La stå 24 timer på kjøkkenbenken
Dag 3.
Bland inn 100g siktet speltmel og 100 g kaldt vann inn i blandingen fra dag 2.
La stå 24 timer på kjøkkenbenken
(Her må du ha en stor beholder, ellers vokser den over kanten som min gjorde)
Dag 4.
Kast halvparten av blandingen. Bland inn 200 g sammelt rug grov (eller annen type mel) og 1,5 dl romtemperert vann. Når denne blandingen dobler seg og bobler , har du en surdeigsstarter.
Denne kan oppbevares i kjøleskap.
Jeg har min i kjøleskap.
Eller i kjeller med stabil lav temperatur 12-16*
Mating av surdeig.
Husk at du MÅ mate surdeigen minst en gang i uken.
Ta av 6 ss surdeigsstarter, bland inn 1 dl vann og 1,5 dl sammalt rugmel
Resten av surdeigen bør du bake med, så du ikke sitter igjen med for mye surdeigsstarter.
Eller gi bort en surdeig, så kan andre også få bake nydelige surdeigsbrød.
Mater du surdeigen en gang i uken, skal den holde seg sterk og frisk.