Vørterboller / Julestomp Uten melk – Allergivennlig – Juletradisjon

Vørterbollene kan selvsagt lages med vanlig melk,
H-melk fortrinnsvis, og ekte smør.
Men de kan altså lages allergivennlige med havremelk og smør uten melk.
Det gjorde jeg i går, for å tilpasse alle.
Julestomp / Vørterboller er laget tangzhong – style,
som gjør at de holder seg myke og holdbare.
Jeg laget de dagen før de skulle spises, men de kjennes altså nybakt dagen derpå.
Og også dagen etterpå.
Har du ikke vørterøl tilgjengelig kan du selvsagt droppe dette også.
Stjerneanis gir deg vørtersmaken uansett.

Julestomp er en gammel tradisjon vi har,
og er en type vørterboller.
Du kan se vår tradisjon hvert år HER

En nydelig bolle som er god som den er, men enda bedre med smør og ost/sukker på.

Vørterboller / Julestomp

200 g havremelk/Ikaffe/vanlig melk
40 g hvetemel

Kokes opp til en tykk grøt, avkjøl i bakebolle

175 g vørterøl
1 dl sukker
2 ts kardemomme
1 ts stjerneanis
20 g gjær, fersk
1 egg
460 g hvetemel

75 g smør, melange uten melk/ekte smør
1 ts salt
Litt sukkerkulør

Avkjøl grøten og bland i alt utenom smør, salt og sukkerkulør
Elte i maskin, minst 8-10 minutter. Ha i smør salt og en liten dæsj sukkerkulør,
dette er for å få litt farge på bollene. Vørterølet gir ikke så mye farge som ønsket.
Elte videre 8-10 minutter og øk farten siste minuttet så deigen samler seg.
Hev tildekket til dobbel størrelse.
Trill boller, jeg laget 10 store litt avlange boller.
Sett til etterheving, ca 40 minutter tildekket.
Trykk et par rosiner ned i midten av bollen, pensle med sammenpisket egg og stek

230* varm ovn, sprut gjerne litt vann inn samtidig som du setter bollene inn for å få litt damp.
Etter ca 6 minutter skur ovnen ned til 200 * og stek videre 4-5 minutter
Ca 10-12 minutter tilsammen, kommer an på ovnen her.
Følg med så bollene ikke blir brent, men får litt farge.

Avkjøl på rist. Kan fryses, men er myke og fine flere dager.

#vørterboller #julestomp

Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.