Disse vannbakkelsene var virkelig gøy å lage.
For da de gikk inn i ovnen tenkte jeg:
«Men disse kommer jo ikke til å bli bra!»
Og så kom de ut fra ovnen, helt perfekt!
Den følelsen!
Foruten det, så smakte de altså helt himmelsk!
Oppskriften fant jeg på godt.no fra Lise Finchenhagen.
Choux au craquelin
Er den franske betegnelsen for
Sprø vannbakkels.
Her må du faktisk begynne med mørdeigen.
Så selve vannbakkelsen kommer under .
Mørdeig.
125 g smør
150 g brunt sukker
150 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
Hvis smøret er helt kaldt, skjær det i biter og bland alt i en foodprocessor eller i maskin med k-krok. Jobb til massen akkurat blir til en fin deig-klump.
Legg den i litt plast/matpapir og inn i kjøleskap mens du lager vannbakkels.
Sprø Vannbakkels
300 g vann
120 g smør
130 g hvetemel
1 klype salt
4 egg
Kok opp vann og smør. Ikke la det koke lenge, da fordamper vannet og mengdene blir ikke riktig. La smøret smelte, kok opp og ha i alt hvetemelet på en gang.
Rør i ca 2 minutter med en tresleiv til du har en fin klump deig som henger sammen. Ha kasserollen på platen mens du rører så deigen får «kokt seg» i røringen.
Ha deigen over i en kjøkkenmaskin med k-krok.
La den gå litt så deigen får dampet av, og ha så i ett og ett egg mens maskinen går,
la egget jobbe seg godt inn i deigen før du har i neste.
Til slutt har du en fin deig som helles i sprutepose.
Jeg brukte en rundt tipp her.
Sprøyt ut runde boller på to bakepapirkledde plater.
Finn frem mørdeigen og kjevle den ut ganske tynn, men fin å jobbe med.
(Altså ikke helt se-igjennom-tynn)
Finn en runding som stemmer omtrent overens med vannbakkelsen.
De kan godt være litt større så de akkurat dekker.
Stikk ut rundinger og legg forsiktig på vannbakkelsen.
Stek på 190* i ca 25 minutter.
Husk å ikke åpne døren før kakene er ferdig stekt. Så de ikke kollapser.
Avkjøl på rist.
Nå kan du fylle de sprø vannbakkelsene med hva du vil.
Jeg brukte en blanding av
Hjemmelaget vaniljekrem
Salt karamellsaus
og pisket kremfløte.
Dette ga en herlig karamellkrem.
Smak til og finn din perfekte kombinasjon.
Eller bruk pisket krem og vaniljekrem blandet.
Bringebær blandet med pisket krem (Husk du må ha litt større hull i tyllen for å få inn krem med biter i, som bringebær)
Bruk en sprutepose og en tyll med et lite rundt hull.
Du kan også stikke hull med en tynn kakenål,
og så sprøyte kremen inn fra spruteposen uten tyll, med kun et lite hull i tuten.
Jeg kjøper billige engangs-sprøyteposer på Normal.
Oppbevares i kjøleskapet og smaker aller best helt nystekte.
Men kan og oppbevares og varmes i ovnen for å få litt sprøhet tilbake.
(Uten fyll altså :))